Το μέλι είναι η μοναδική γλυκαντική ουσία που παρέχεται αυτούσια στον άνθρωπο από τη φύση χωρίς περαιτέρω επεξεργασία από τον ίδιο. Η μόνη επεξεργασία που υφίσταται το μέλι προέρχεται από τις ίδιες τις μέλισσες. Υπάρχουν δύο κατηγορίες μελιών: μέλι από άνθη και μέλι από μελίτωμα.

Χρειάζεται περίπου 60.000 μέλισσες να ταξιδεύουν μέχρι και 90.000 χιλιόμετρα για να επισκεφτούν περισσότερα από 2 εκατομμύρια λουλούδια, ώστε να συγκεντρώσουν αρκετό νέκταρ για να φτιάξουν μόλις μισό κιλό μέλι!

Μόλις οι μέλισσες συλλέξουν το νέκταρ, το αποθηκεύουν στο επιπλέον στομάχι που διαθέτουν, όπου αναμιγνύεται με ένζυμα. Στη συνέχεια περνάει (μέσω της παλινδρόμησης) στο στόμα μίας άλλης μέλισσας. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρις ότου το νέκταρ χωνεύεται” μερικώς και κατόπιν εναποτίθεται σε μία κηρήθρα.

Αφού τοποθετηθεί εκεί, οι μέλισσες ανεμίζουν το υγρό νέκταρ με τα φτερά τους, βοηθώντας το νερό να εξατμιστεί και να δημιουργήσει την παχύρευστη ουσία που γνωρίζουμε ως «μέλι». Αυτή η κηρήθρα στη συνέχεια σφραγίζεται με μία υγρή έκκριση από την κοιλιά της μέλισσας, η οποία σκληραίνει και γίνεται το γνωστό σε όλους μας κερί μέλισσας.